Veilig achteraf betalen tot 14 dagen na aankoop
Gratis thuisbezorgd vanaf € 40,-
Eenvoudig retour binnen 30 dagen
Bestel onze koffiebonen nu ook via scala XL

Filter op

Sorteren

Prijs

tot

Merken

Toon meerminder

Soort bonen

Toon meerminder

Sterkte

Toon meerminder

Inhoud verpakking

Koffiebonen

Merken

Toon filters

Koffiebonen

Soorten koffiebonen

De Robusta koffieboon is een krachtige koffieboon. Deze boon vinden we vooral terug in lager gelegen gebieden in Afrika en Azië. De Robusta koffieboon wordt minder gebruikt dan de Arabica koffieboon, maar in veel melanges is deze terug te vinden. Robusta koffiebonen zijn over het algemeen goedkoper dan Arabica koffiebonen. De Arabica bonen groeien immers hoger, waardoor de kosten om deze te plukken ook hoger liggen. Koffie kan, net als wijn, van ‘single origin’ zijn, of van een melange komen. Een single origin staat voor een enkel land of gebied van herkomst, of zelfs een specifieke plantage (single estate). Een melange staat voor een vermenging van meerdere koffiebonen, zoals de Arabica en de Robusta koffiebonen. Door middel van de vermenging wordt er voor een constante smaak gezorgd, ook wanneer een bepaalde oogst een keer tegenvalt.De Arabica koffiebonen worden in hoger gelegen gebieden in Afrika en Zuid-Amerika verbouwd. Arabica bonen worden gekenmerkt door een fijne geur en een milde smaak. Deze koffiebonen zijn erg populair en worden voor zo’n 65% van de koffieproductie gebruikt. De bonen groeien het best op hoogtes vanaf 1.500 meter.

Soorten koffie

Koffie wordt in vele toepassingen gebruikt. Zo heb je de 'gewone' koffie, oftewel de caffe crema, maar ook heerlijke melkspecialiteiten zoals latte macchiato en cappuccino, en uiteraard de espresso.

Wat is een espresso?

Espresso is eigenlijk de naam voor de bereidingswijze van de koffie. Onder hoge druk bar wordt hierbij heet water door een hoeveelheid gemalen koffie geperst. Voor een perfecte espresso heb je 6,5-7,5 gram gemalen koffie nodig. Het water (zo'n 30-40 ml en rond de 95 graden) moet je gedurende 20-30 seconden door laten lopen en de druk moet 8-9 bar zijn.Andere, op espresso gebaseerde koffiesoorten zijn de doppio (dubbele espresso), de ristretto (iets kleiner dan de espresso, voor een ristretto loopt het water 4-7 seconden door de machine en wordt er slechts 15-20 ml water gebruikt), de lungo (hierbij blijft het water wat langer door de machine lopen) en de americano (een espresso aangevuld met heet water).

Wat is een caffe crema?

Caffe crema was in de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw eigenlijk de gangbare naam voor een espresso. Tegenwoordig refereert het naar een koffiesoort waarvoor 180-240 ml water wordt gebruikt. Ook zijn de koffiebonen grover gemalen als bij een espresso.

Welke melkspecialiteiten zijn er?

Koffie in combinatie met melk is ook heerlijk, en is er ook in vele toepassingen. Zo heb je de latte macchiato (opgeklopte melk waarbij voorzichtig een shot espresso wordt gegoten), de cappuccino (een shot espresso met daaraan toegevoegd 100 ml melk en melkschuim), de caffe latte (een espresso met gestoomde melk, verschil met de cappuccino is dat er nu nog meer melk aan toegevoegd is) en de caffe macchiato (een espresso met een klein beetje melkschuim).

Soorten koffiebereidingen

Er zijn vele manieren om een koffie te bereiden. Dit kan met een volautomaat, halfautomaat, met een koffiezetapparaat, een mokkapotje of een French Press

Volautomaten

Wat de espresso volautomaat onderscheidt van andere koffiezetapparaten is dat espressomachines werken met verse koffiebonen. Espresso apparaten zijn er in 2 varianten: volautomatische espresso apparaten en halfautomatische espresso apparaten (ook wel piston machines genoemd). Het grootste verschil tussen espresso volautomaten en halfautomaten is dat je met een volautomaat met één druk op de knop een heerlijk kopje (espresso) koffie kunt zetten.

Welke soorten koffiebonen zijn nou geschikt voor een volautomaat?

Arabica koffiebonen hebben een milde smaak en worden wereldwijd ook meer geteeld als robusta koffiebonen. Robusta koffiebonen zijn echter pittiger van smaak, geven een mooie cremalaag en bevatten meer caffeine. Echter zit er wel een vettig laagje om robusta koffiebonen, waardoor bij veel gebruik je koffiemachine misschien verstopt zal raken. Wil je het beste van allebei, dan kun je het beste voor een melange kiezen. Hoe fijner je de koffiebonen maalt, des te intenser de smaak ook wordt. In een volautomaat kun je zowel licht- als donker gebrande koffiebonen gebruiken.

Halfautomaten (pistonmachines)

Bij een halfautomaat (pistonmachine) moet je meer doen om de koffie te zetten, tegelijkertijd heb je zelf meer invloed op de smaak en kwaliteit van de koffie. De piston is de steel met daaraan de filterhouder die je vult met koffie en onder het espresso apparaat klikt.Bij halfautomatische espresso apparaten moet je zelf meer handelingen verrichten dan bij volautomatische espresso apparaten. Bij deze apparaten moet je zelf de gewenste koffiebonen malen, het filter in de filterhouder vullen met de juiste hoeveelheid koffie, de koffie met de juiste kracht aandrukken en tijdens het zetten van de espresso de pomp op het juiste moment uitschakelen.Het espresso apparaat zorgt onder andere voor de verhitting van het water, de perfecte temperatuur en een correcte druk, die zorgt dat het water op een juiste manier door de aangedrukte koffie wordt geperst.

Met een halfautomaat kun je veel sneller koffie maken dan met een volautomaat. Halfautomaten worden daarom ook veel gebruikt in de horeca. Omdat de smaak toegankelijk moet zijn voor een groot publiek worden hiervoor vaak melanges gebruikt.

Koffiezetapparaat (filterkoffie)

Filterkoffie wordt gezet met behulp van een papieren koffiefilter in een houder die gevuld wordt met gemalen koffie, waarop water wordt geschonken dat bijna kookt. Onder het filter staat een koffiekan. Onder deze koffiekan zit een elektrisch plaatje waarmee de koffie warm wordt gehouden. Zet je koffie met een koffiezetapparaat, dan ben je over het algemeen op zoek naar koffie met een wat mildere smaak. Dus een arabica koffieboon of een melange met overwegend arabica, aangezien robusta de koffie pittiger en dus ook bitterder doet smaken. Het meest geschikt zijn medium roasted koffiebonen. Donker gebrande koffiebonen zijn minder geschikt.

Mokkapotje

Het mokkapotje (of percolator) is in Italie zeer bekend en in elk huishouden wel te vinden. Koffiezetten met een espressopotje is heel gemakkelijk. Eerst vul je het onderste gedeelte met water, net tot aan het drukventiel. Vervolgens plaats je het trechtervormige filterbakje en vul je dit geheel met zeer fijn gemalen koffie. Druk de koffie niet aan, maar zorg er wel voor dat hij goed verdeeld wordt. Schroef nu het bovenste gedeelte stevig op het onderste gedeelte. Plaats daarna het potje op een laag vuur. Zodra je het hoort borrelen, is je espresso klaar. Omdat je in een mokkapotje fijner gemalen koffie kunt gebruiken (de ideale maling zit tussen snelfiltermaling en espressomaling in), kun je de koffie sterker maken als in een French Press. Veel mokkapotjes worden tegenwoordig gemaakt van aluminium, het beste is daarom om een koffiesoort met niet te veel zuur te gebruiken. Door de zetmethode is de smaak van de koffie ook al enigszins bitter. Door robusta koffiebonen wordt dit effect versterkt. Mocht je hier niet van houden, dan kun je beter een wat mildere boon gebruiken.

French Press

Met een cafetière (ook wel “French press” genoemd) kun je zelf heel eenvoudig een espresso van acceptabele kwaliteit zetten. Je doet simpelweg gemalen koffie in de cafetière en giet hier (bijna) kokend water overheen. Vervolgens laat je de gemalen koffie een paar minuten in het water trekken, duwt daarna de filter naar beneden en klaar! Met een cafetière zet je een goede kop espresso zonder dat je hier een (duur) apparaat voor nodig hebt. Een nadeel van cafetières ten opzichte van (volautomatische) espresso apparaten, is dat het relatief veel tijd kost voordat je van je kopje espresso kunt genieten. In een cafetiere moet medium of grof gemalen koffie. Filterkoffie (snelfiltermaling) is hiervoor niet geschikt, hierdoor wordt de koffie te sterk van smaak.